DOMAĆIN TRKE

Šezdesetih godina prošlog vijeka počela je i priča o savremenom vinogradarstvu i vinarstvu. Godine 1963. spojena su poljoprivredna dobra na području Podgorice, Danilovgrada i Virpazara u agrokombinat „13. jul“, koji je kasnije pretvoren u modernu kompaniju „13. jul – Plantaže“.

Grupa entuzijasta i vizionara „Plantaža“ pokrenula je 1970., za to vrijeme, nevjerovatan projekat podizanja vinograda površine veće od 2.000 hektara. U besplodnoj pustari pored Podgorice, u narodu poznatoj kao Ćemovsko polje, više na kamenu, nego na zemlji, započeli su prije više od četrdeset godina sadnju ovog jedinstvenog vinograda.

Na žaropeku – golom kamenu, u besplodnom divljem polju koje sunce grije čak 2.500 sati godišnje, od 1977. do 1982. godine, zasađeno je čak 11 miliona čokota vinove loze. Bio je to najveći vinogradarski poduhvat u Evropi tog vremena, vrijedan tadašnjih 62 miliona dolara. Ćemovsko pustopolje orodila je loza vranac. Najprije vranac, zatim krstač, a onda i druge plemenite sorte vinove loze.

Prije pola vijeka, to je izgledalo kao avantura. Sada je to jedna beskrajna priča…